Back

Master your Breath. Master your Mind. Master your Faith.

Inademen is het eerste wat een mens doet, wanneer het geboren wordt. En uitademen is het laatste wat een mens doet, wanneer het zijn stoffelijk overschot verlaat. Wat doet een mens tussen deze twee uiterste extremen? Juist. Heel vaak in- en uitademen.
Pranayama gaat over je ademhaling. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat het yoga is. En het gaat om energie. Levensenergie ook wel genoemd. En wat heeft pranayama met chakra’s te maken? En kan pranayama ook nog eens je levensduur verlengen?! Alle antwoorden en meer kun je lezen op deze pagina.

Wat is pranayama - प्राणायाम?

Pranayama bestaat uit maar liefst twee woorden, namelijk:

  • Prana – प्राण
    Levensenergie, ook wel chi in het Chinees genoemd en The Force in Star Wars 😉
  • Ayama -अयामा
    Uitbreiding of verlenging genoemd

Het gaat dus in feite om de uitbreiding van je levensenergie. Pranayama is dus veel meer dan simpele ademhalingstechnieken om kalm, relaxed of geconcentreerd te worden, zoals het veelal in het westen bekend staat. De yogische filosofie gaat ervan uit dat we meer inademen dan simpel zuurstof (CO2), maar ook energie. In het Engels ook wel mooi benoemd als ‘Vital Force’, energie dat je absoluut nodig hebt om je mooiste leven te kunnen leven, zonder fysieke- en/of mentale beperkingen. Deze levensenergie is overal om ons heen en we kunnen er gebruik van maken, wanneer we dit wensen.

De hond en de schildpad
Wanneer we kijken naar de levensduur van een gemiddelde hond, dan zou dit neerkomen op rond de 12 á 13 jaren, met een beetje geluk. Een gemiddelde ademhaling van een hond, komt neer op maar liefst 30 keer per minuut.
Wanneer we kijken naar de levensduur van een gemiddelde schildpad, dan zou dit neerkomen op tussen de 150 á 180 (!) jaren. Hierbij haalt een schildpad slechts 4 keer adem per minuut. Een schildpad leeft dus minimaal kleine 13 keer zo lang, in vergelijking met een hond. 
Wanneer we naar onszelf als mens kijken, dan leven wij (met een beetje geluk) tussen de 80 en 100 jaren, waarbij een gemiddeld mens tussen de 12 á 18 keer per minuut ademhaalt. Wel moet er gezegd worden dat rond de 12 á 13 keer ademhalen per minuut gezond is. Zit een mens rond de 16 keer ademhalen per minuut, dan ervaart hij een bepaalde mate van lichte stress. Goed om te weten dus!

De yogische filosofie telt de levensduur van een mens niet in jaren, zoals in het westen het geval is, maar in ademhalingen. Hoe langzamer je adem haalt, hoe minder je je hart belast, hoe minder snel je meegaat met emoties en hoe langer en gezonder je blijft leven. Een gezonde en beheerste ademhaling, zorgt dus automatisch voor een gezonder, minder stressig en vooral laaaaanger leven.

Adem en Identificatie
Wanneer je ervoor kunt zorgen dat je je ademhaling meer en meer kunt controleren, des te meer afstand je kunt nemen van bepaalde opkomende stress en negatieve emoties. Je identificeert je steeds minder en minder met bepaalde emoties en kunt er letterlijk afstand van nemen. In deze rust, deze afstand, kun je een keuze maken. Iets wat voorheen misschien stukken moeilijker was, omdat je vrijwel meteen getriggerd werd en in een emotie schoot.

Wat is een gezonde ademhaling?
Wanneer een mens stressig of paniekerig wordt, verplaatst de ademhaling zich steeds meer naar het bovenlichaam. Om precies te zijn: de borstkas en schouders. Het gevolg is dat de ademhaling kortstondig wordt en oppervlakkig. Deze ademhaling kan na verloop van tijd zorgen voor fysieke en mentale klachten, omdat het een onnatuurlijke manier van ademhalen is. Een gezonde manier van ademhalen is dus bij de inademing de buik bol laten worden en bij de uitademing, de buik intrekken.

Het doel van pranayama - प्राणायाम

Energie. Hoe je uiteindelijk de wereld ook bekijkt; alles bestaat uit levende, vibrerende energie. Energie wordt niet geschapen en kan ook niet vernietigd worden. Energie kan alleen maar van de ene vorm in de andere gegoten worden. Maar hier zit wel een kanttekening aan, wanneer het aankomt bij ons mensen. Wij hebben slechts een beperkte voorraad energie gedurende de dag. Is dit op, dan is het op. Tijdens onze nachtrust herstellen we, zodat we de volgende dag weer een nieuwe volle energiereep van 100% hebben. Maar zodra de dag zich steeds verder vordert, verliezen we alleen maar energie. Helaas kunnen we niet naar een energiewinkel en €30,- op de toonbank neerleggen om een nieuwe energieshake te kopen. Het is dus verstandig om te kijken waar je je kostbare energie in investeert…

Dit wetende, is het nog logischer wanneer deze energie gechanneld wordt in je lichaam, het gedistribueerd wordt door chakra’s. Chakra is Sankrit voor wiel of cirkel. Een mens heeft 7, alhoewel er ook 8 of meer wordt beweerd, door het subtiele energielichaam heenlopen. Ook wel het astrale lichaam of de geest genoemd. Een mens bestaat uit maar liefst 3 soorten lichamen: het fysieke, vleselijke lichaam, het astrale en subtiele lichaam (geest) en de ziel (Atma – आत्मा in het Sanskrit genoemd), wat verwijst naar de kern van je bestaan en een onderdeel van het grotere geheel oftewel God.

Wanneer een chakra geblokkeerd is, stroomt de energie niet meer goed in het energielichaam, wat op haar beurt ook weer gevolgen heeft voor het fysieke lichaam: je kunt bijvoorbeeld fysieke pijnklachten ervaren of het lichaam wordt ziek. De pranayama (ademhalings-)oefeningen zorgen ervoor dat de energiekanalen, de knooppunten zich weer herstellen en openen, zodat de prana, de energie weer vrij en natuurlijk door het lichaam heen kan stromen. 

Wil je meer weten over chakra’s? Lees: Wat zijn chakra’s?

Video: Wat is pranayama - प्राणायाम ?

Parveen Sharma, een yogadocente uit Rishikesh, India legt in deze video uit wat pranayama en yoga met elkaar te maken hebben en wat de vele voordelen ervan zijn.

Yoga & Pranayama

Wat hebben yoga en pranayama met elkaar gemeen? Simpel gezegd: Pranayama is yoga en yoga is pranayama. Pranayama is het derde onderdeel van Hatha Yoga. Het is kortom, één van de acht onderdelen van Patanjali. Voor een zeer uitgebreide uitleg over wat de yogische filosofie nu precies inhoudt en de rol van pranayama hierin, lees graag het volgende artikel: Wat is yoga – योग?

Online Workshop Pranayama

Nieuwsgierig geworden over de positieve effecten van pranayama en wil je graag meer de diepte ingaan? Dan is deze Online Workshop Pranayama misschien wel wat voor jou!

Online Meditaties

Volg iedere week een gratis online meditatie, waarbij meer dan genoeg variatie is om je in onder te dompelen: Tibetaanse klankschalen, Chakra-meditaties, concentratie oefeningen en veel meer zentastische meditaties!