Back

Yoga is a lifestyle!

Stoel pose, Neerwaarste Hond,  Boom pose, Lijkenhouding, Kind pose, Berghouding en de Cobra pose… ongetwijfeld heb je deze termen tijdens een yogales voorbij horen komen. Misschien heb je jezelf met veel moeite in één van deze yogahoudingen weten te forceren, waarbij je opmerkte dat je lichaam zich niet altijd even comfortabel voelde. Deze yogahoudingen, ook wel asanas in het Sankrit genoemd, is vaak het eerste waar je aan denkt wanneer je het woord yoga Googled, hoort of leest. Maar… is dit wel echt yoga? Of heeft yoga een diepere betekenis?

Wat is yoga (योग) precies?

Yoga is geen religie. Yoga is geen sport. En ook is yoga geen competitie. Maar wat is yoga dan wel precies? Om dit te weten te komen, duiken we eerst dieper in op de betekenis van het woord zelf, om vervolgens de westerse kijk op yoga onder de loep te nemen en te eindigen met Patanjali en de Bhavad Gita. 

Het woord yoga is Sanskrit en betekent union oftewel vereniging en samenkomen. Hierbij doelt men op de vereniging van wie wij daadwerkelijk zijn. Dus ons 3-ledige entiteit, dat bestaat uit het fysieke lichaam (wij als mens), het astrale of subtiele lichaam (mind, bewustzijn of geest genoemd) en de ziel (wat wij in de kern zijn en een onderdeel is van de Albron (God) is).

De yogische filosofie biedt dus handvatten en tools aan die je vervolgens kunt praktiseren in je leven, om uiteindelijk tot een staat van samadhi (समाधि) te kunnen komen. Deze laatste yogische stap wordt gezien als het samensmelten, oftewel eenwording met de Bron, het Universum, Bhagavan, God of hoe je het ook wilt noemen. De blauwdruk van yoga is op zo’n subtiele wijze ingericht, dat het universeel is en het toegepast op ieder mens zijn leven kan worden. Ongeacht etnische achtergrond, religieuze voorkeur of leeftijd. Yoga is niet racistisch en sluit dus niemand buiten. Ieder mens vult zijn eigen yogische pad even uniek in.

Kortom: yoga is een lifestyle.

Video: Wat is Yoga (योग)?

Yogi Vishnu Panigrahi is sinds zijn kinderjaren al bezig met het beoefenen van yoga. In Rishikesh, India heeft hij op latere leeftijd meerdere yogascholen weten op te richten. In deze onderstaande video geeft hij een beknopte versie van zijn visie en verhaal over de yogische filosofie.

Vele yogasoorten, één eindbestemming.

Er zijn vele soorten vormen van yoga, dus het ken enigszins voor verwarring zorgen onder nieuwkomers. Wat als een feit boven water staat, is dat de manier waarop yoga wordt gepromoot en afgeschilderd in de westerse media, niet helemaal correct is. Kortom: er worden slechts een paar puzzelstukjes laten zien van de totale puzzel.

Er zijn vele yogasoorten, zoals:

Karma Yoga (कर्म योग)
Deze vorm van yoga draait voornamelijk om karma als begrip, wat staat voor iemands handelingen. Verricht je veel goede daden in je huidige leven? Grote kans dat je dan reïncarneert in een gunstiger volgend leven. 
Kortom: Goede handelingen verrichten -> Volgend leven -> Hogere vorm evolueren -> Moksha मोक्ष oftewel verlichting bereiken.

Raja Yoga (राज योग)
Deze yogavorm is voornamelijk gericht op het mediteren en jezelf hierin zo goed bekwamen, dat je vanzelf een staat van verlichting bereikt.
Kortom: Meditatie (ध्यान) -> Beheersing geest & zintuigen प्रत्याहार -> Samadhi समाधि oftewel één worden met de Bron.

Jnana Yoga (ज्ञान योग)
Dit is de meer studerende vorm van het beoefenen van yoga, waarbij pure kennis tot je opnemen, gezien wordt als de drijfkracht waarmee je de aangeboren onwetendheid kunt verdrijven en uiteindelijk verlichting kunt bereiken.
Kortom: Kennis over Ware Zelf -> Onwetendheid overwinnen -> Studie = Moksha मोक्ष

Bhakti Yoga (भक्ति योग)
Dit wordt gezien als de hoogste vorm van yoga, omdat men zich rechtstreeks met lichaam, geest en ziel keert naar God toe. Hierdoor laat de bhakt (toegewijde) zich volledig leiden door de hoogste bron. De middelen die hiervoor dienen zijn o.a. chanten, dansen, zingen en muziek waardoor de toegewijden opgaan in het geheel.
Kortom: Devotie -> Liefde voor God -> Chanten, Zingen & Dansen -> Connectie Sri Krishna = Samadhi समाधि oftewel één worden met de Bron.

Patanjali Yoga (पतंजलि योग)
In deze yogavorm komen, als het ware, alle yoga elementen op een bepaalde manier samen in dezelfde vorm. Vandaar dat dit de meest beoefende yogavorm is in het westen en omstreken. De Patanjali Yoga filosofie beslaat maar liefst acht chronologische ledematen (stappen), die gezamenlijk uiteindelijk leiden naar een vorm van verlichting.
Deze yogavorm wordt ook wel Ashtanga Yoga (
अष्टांग योग) of The Eight Limbs of Patanjali genoemd.
Kortom: Eight Limbs of Patanjali: Ashtanga praktiseren -> Alle methoden komen samen -> Samadhi समाधि oftewel één worden met de Bron.

Dit zijn slechts vijf voorbeelden van verschillende soorten, wanneer het komt op het praktiseren van de yogische filosofie. Maar één ding is hopelijk duidelijk: de wegen mogen allen verschillend van aard zijn, de eindbestemming is bij alle yogasoorten hetzelfde.
Namelijk: het recycle-proces van reïncarnatie doorbreken en hierdoor een staat van verlichting bereiken!

Yoga: The 8 Limbs of Patanjali

Externe Yoga

#1 Yam – यम /Externe omgeving
Geweldloosheid, respect, waarheid, niet stelen etc. 

#2 Niyam – नियम /Interne omgeving
Reiniging lichaam, zelfonderzoek en overgave.

#3 Asana – आसन /Fysieke houdingen en oefeningen 
Het fundament voor fysieke gezondheid en meditatie.

#4 Pranayama – प्राण & आयाम /Levensenergie expanderen
Chakra’s in balans krijgen d.m.v. ademhalingstechnieken.

Interne Yoga

#5 Pratyahara – प्रत्याहार /Bewustzijnsbeheersing
Stop de voeding van prikkels voor de zintuigen.

#6 Dharana – धारणा /Wilskracht en concentratie 
Bewustzijn vasthouden en concentreren op een intern of extern object.

#7 Dhyana – ध्यान /Meditatie
Inwaarts keren om een mens zijn ware aard te her-inneren.

#8 Samadhi – समाधी /Verlichting
Eén worden met het Al, de Bron.

De hele filosofie van Patanjali is gebaseerd op ‘comfortabel’ te kunnen zitten in een meditatiehouding. Dit is platonisch verwoord, ‘het doel’ van yoga. Alle stappen die Patanjali uitlegt, komen in feite neer op de voorbereidingen op goed kunnen mediteren. 

Hoe staan de verschillende yoga onderdelen met elkaar in verbinding?

#1 Yam – यम /Externe omgeving
Zorg je niet goed voor anderen en je leefomgeving? Dan zul je je nauwelijks of nooit écht verbonden voelen met de medemens.
#2 Niyam – नियम /Interne omgeving
Voel je je niet verbonden met je jezelf? Hoe kun je dan ooit wat betekenen voor een ander?
#3 Asana – आसन /Fysieke houdingen en oefeningen
Men zegt niet voor niets dat de lichaam de tempel van de ziel is! Koester het en onderhoud het net zoals je met je auto doet.
#4 Pranayama – प्राण & आयाम /Levensenergie uitbreiden
Breng je energetische lichaam (chakra’s) weer in balans d.m.v. ademhalingstechnieken.
#5 Pratyahara – प्रत्याहार /Bewustzijnsbeheersing
Zorg ervoor dat jij je zintuigen beheerst en niet dat jouw zintuigen jouw leven beheersen. Doe je dit niet? Dan ben je als een boot op een stormachtige oceaan zonder TomTom aan boord.
#6 Dharana – धारणा /Wilskracht en concentratie
Zonder wilskracht gaat je bewustzijn als een flipperbal alle kanten op en zonder concentratie kun je je niet toeleggen op een (levens)doel. Ontwikkel je wilskracht en houdt je aandacht op wat je in je leven wilt manifesteren.
#7 Dhyana – ध्यान /Meditatie
Nu je alle vorige stappen begrijpt, kun je het in de praktijk brengen en het zelf gaan ervaren. Om goed de innerlijke conversatie aan te gaan zijn er vele meditatietechnieken die je kunt hanteren. Welke goed voelt behoud je. Welke oncomfortabel voelen, laat je links liggen. Er is geen goed of fout hierin. 
#8 Samadhi – समाधी /Verlichting
Het laatste onderdeel staat voor verlichting, net als Siddarth Gautama, de Indiase prins ervaarde, voordat hij De Boeddha (Degene die Verlicht is) werd genoemd. Men zegt dat wanneer je minimaal 3 uren ononderbroken kunt mediteren, je een glimp van die lichaams-, geest- en zielsconnectie zult kunt ervaren.

Te concluderen valt dus duidelijk dat de ‘asanas’, slechts 1/8 deel van de hele yogische filosofie beslaan. Maar in het westen wordt asana synoniem getrokken met yoga als term. Het is alsof je bijvoorbeeld beweerd dat wanneer je een auto bezit, je de autobanden de naam ‘auto‘ geeft. Uiteraard zijn de banden een ‘onderdeel‘ van de auto, maar ze heten niet ‘auto‘ van naam. De correcte term zou dan ook zijn: autobanden. En samen met alle andere onderdelen, zoals ramen, de motor, de remmen etc., vormen ze een eenheid, dat bekend staat wereldwijd als een ‘auto‘.

De correcte term voor de fysieke houdingen, die onderdeel zijn van yoga, zou dan ook het beste kunnen beschreven worden als simpelweg: asana of yoga asana.

Video: Wat is de diepere betekenis van Yoga (योग)?

Volgens de Bhagavad Gita.

Dr. Gaurav Agrawal is een yogadocent uit Rishikesh, India. Hier heeft een eigen yogaschool en hiernaast is hij ook gespecialiseerd in Indiase handpalm lezen. Tijdens deze video praat hij over de Bhagavad Gita (भगवद गीता); het heilige Hindoe geschrift dat dateert vanuit duizenden jaren terug.

De Bhagavad Gita betekent letterlijk vrij vertaald Lied van God, dat op zichzelf weer deel uitmaakt van het grote epos, genaamd de Mahabharata (महाभारत). De Gita gaat voornamelijk over yoga als onderwerp in de grootste, zuiverste en breedste zin. Dit, allemaal verpakt in een conversatie tussen Sri Krishna, de hoogste incarnatie van God (भगवान) zelf en de bovennatuurlijke krijger en boogschutter Arjun (अर्जुन). Midden op het strijdveld krijgt Arjun te kampen met twijfels, zelfmedelijden en angsten; allemaal stuk voor stuk emoties waar mensen de dag van vandaag nog steeds mee kampen. Krishna helpt de emotioneel verslagen krijger, door middel van het prediken van Zijn goddelijke wijsheid, waarbij de yogische filosofie voornamelijk aan bod komt. De Gita is verdeeld in maar liefst 18 kantos, ook wel verzen of hoofdstukken genoemd, waar vooral wordt ingegaan op universele levensvragen, zoals:

  • wat is de oorzaak van het menselijk lijden?
  • wie of wat is God?
  • wie ben ikzelf als mens?
  • wat is goed en wat is slecht?
  • wat is reïncarnatie?
  • wanneer ben je verlicht?
  • is er een hemel en een hel?

Maak kennis met de innerlijke vormen van yoga!

Nieuwsgierig geworden? Of heb je de behoefte om mediteren tot een regelmatige gewoonte van je lifestyle te maken? Dan bieden wij diverse diensten aan: